Barneføtter er ikke voksenføtter i miniatyr!
Over 99% av alle barn som fødes har friske føtter, men kun ca 50% av alle 50 åringer har friske føtter. Ortopeder, leger og barneleger sier at de aller fleste fotproblemer kan skrives tilbake til de første leveårene, ved feil valg av fottøy. Den vanligste feilen er for små sko, men også for store eller dårlige sko kan ødelegge.
Barneføtter er veldig forskjellig fra voksne føtter, spesielt i de første leveårene. Både proporsjoner, skjelett og nerver er veldig forskjellig. De aller minste føttene har knapt noe som kan kalles skjelett, i stedet er det brusk som skal utvikles til skjelett. På samme måte er heller ikke nervesystemet i barneføtter ferdig utviklet. Alt dette må tas hensyn til ved valg og bruk av fottøy. For eksempel er det nytteløst å spørre 3-4 åringen om han kjenner når du trykker på tåa. Det er heller ingen selvfølge at ungene sier ifra når de blir kalde på beina. Helt frem til 6 års alder har barna redusert evne til å kjenne diffus smerte i foten.
Det meste av utviklingen i foten skjer de første 6 leveårene. Det er også her barnefoten vokser flest størrelser. Veksten kan gå i rykk og napp og alt fra 2-4 str. i året er normalt frem til skolestart. Deretter 1-2 størrelser i året. Det er derfor ekstra viktig å sjekke ofte om skoene har blitt for små i årene før skolestart.
Mange hevder at det beste for barna er å gå barbent så lenge som mulig, og det ville kanskje vært sant om barna kun «stabbet» rundt i myk, temperert sand hvor de fikk krummet tærne og oppøvd muskulaturen. I virkeligheten med harde kalde gulvflater, solstekt asfalt eller betong eller for ikke å snakke om is og snø er det tross alt bedre med fottøy enn barbent, bare man velger riktig.
Noen enkle huskeregler.
Barn bør ikke arve sko.
Skoene formes etter bruk og bruker nr 2 kan derfor få misformet fot. Det er fristende å spare, men tenk på senskadene. Finsko som kun brukes noen få timer er annerledes.
Velg riktig størrelse.
Barn skal ha ca. en halv cm å «rulle på» og ca 1 centimeter å vokse på når man kjøper nye sko. Derfor bør det være fra 15mm til max 18mm klaring fremme i tåpartiet. Dette måles best ved ta ut innersålen og plassere barnets fot med litt trykk mot sålen. Event. måle på et ark med blyant streker for så å bruke størrelses- velger. Men husk å sette litt tyngde på foten når du måler, slik at den utvider seg som den vil gjøre i skoen. Vi kan anbefale å lese vårt innlegg om hvordan velge riktig størrelse til barnet eller Superfit sin guide om samme emne.
Myk bøyelig såle og god fast hælkappe.
Det er veldig viktig at sålen er myk nok i tåpartiet slik at den bøyer naturlig der hvor tærne bøyer seg. Altfor mange barneskoprodusenter slurver med dette. Selve overmaterialet og event skaftet i støvlett trenger ikke være veldig fast for å være støttende for foten, men den nederste delen av hælkappen må være ordentlig fast slik at barnets fot hele tiden er sentrert på sålen og ikke går skeivt.
Mål ofte nok. Husk at 3-4 åringer kan vokse hele 4 størrelser i året. Ved mindre enn 5 mm klaring i tåpartiet er det på tide å gå opp en størrelse eller to. Vinteren er mest kritisk, ettersom man ikke ser tærne gjennom sandalene som på sommeren, og små støvletter blir også mye kaldere. Så selv om det koster litt å kjøpe et nytt par vintersko i februar, er det kanskje rikig å gjøre det den ene vinteren når føttene plutselig hadde vokst to størrelser.
Erik Skeie, Superfit (Legero Norge)